Az YBL Villa története

Akkor és most....

(forrás:Kiemelt képünk a Raw Development honlapjáról van) látványterv az új YBL villáról Bord Építés Studió 

A mai YBL Villa ...

Az építkezés nehezen haladt ugyanis a páratlan panorámával bíró vasbeton villa Dunára néző falait, üvegből építették volna meg.

Kerényi József, a 2016-ban elhunyt neves építész tervei alapján a villa a hagyományok tiszteletben tartása mellett a modern kor építészeti szemléletét tükrözte volna.

Az építésügyi hatósági jogkört ellátó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) azonban másként értelmezte a szabályozást. Három év kellett hozzá, hogy a felek kompromisszumra jussanak, amely az üvegfal elé húzott kőfal képében öltött testet.

Az MNB Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítványa vásárolta meg - 2018-ban egy másik alapítvánnyal való összeolvadása után jött létre a mai tulajdonos, a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS).

2019.-től a T-Trans főép kft. felelős a műemlékmű kivitelezésért.

Napjainkban zajlanak már a befejező munkálatok;

  1.  festés, 
  2. burkolás,
  3. hibajavítás.

Az épület befejezése és a tervezett átadás 2021 nyárra várható. 

és az egykori elődje...

(forrás: Lónyay Menyhért villája valamikor 1880 és 1890 között (Fotó: Fortepan/ udapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.046) 

Az Ybl villa történetét tulajdonképpen visszavezethetjük, Lónyay Menyhért 1867 és 1870 között az első Andrássy-kormány pénzügyminiszterre, aki 1871. november 14-ig a monarchia közös pénzügyminisztere volt, ekkor a kiegyezést követő időszak második magyar miniszterelnökévé nevezték ki. 

1872. december 4-ig volt hivatalban, bukásához a látványos vagyonszerzése, mindenekelőtt a fényűző villájának építése is hozzájárult.

A budai várhegy Pestre néző oldalán található telket Lónyay felesége, Kappel Emília vásárolta meg 1860-ban. Majd bő tíz évvel később Ybl Miklós tervei alapján húzták fel a ma is látható épület elődjét, amely a lejtős telken több mint 40 méter szintkülönbséget hidalt át. Még nagyobb differenciát kellett leküzdeni az építési engedéllyel, a telken ugyanis a korabeli szabályozás szerint nem lehetett volna házat állítani. Lónyay miniszter (majd miniszterelnök) kedvéért azonban megváltoztatták a rendelkezést, így a korábban katonai okokból üresen hagyott területen megkezdődhetett a beruházás.

1944-ben bombatalálat érte az épületet, kiégett. Két évvel később lebontották, a helyén később játszóteret létesítettek.

A telken 1959-60-ban próbaásatások végeztek, ekkor derült ki, hogy a lebontott villa helyén egykor egy törökkori véd mű, az 1685-ben épített Aranybástya állt.

Bognár Botond nevét érdemes kiemelni a villa kapcsán, ugyanis mert nagyot álmodni, és nekifogott, hogy elkészítse Ybl alkotásának másolatát. A beruházáshoz nemzetközi sztár tervezőket igazolt, a belső terek kialakításáért a Pritzker-díjas japán építész, Tadao Ando, és az angol hangulattervező, Ilse Crawford felelt.

A 2002-ben indult munkálatok lassan haladtak, és többször hosszú időre le is állt a beruházás.

A szakmai körökben nagy vitát kiváltó építkezés először 2003-ban rekedt meg, majd két évvel később a Pestre néző homlokzat miatt hosszú időre le is állt.